Курсове,училища и университети  

Курсове за средно 5
Курсове за висше 32
Училища 145
Университети 518
всички

всички

всички

всички

всички

всички

всичкиучилище

Държава: Германия
Област: Хесен
Град: Дармщад
 
Вид:

•  

•  

•  

Език на обучение:

•  Английски език

•  Немски език

Вид-детайли:
Финансиране: държавно
 
Адрес: Karolinenplatz 5, 64289 Darmstadt
Телефон: за консултации - 0700 1 84 48 , 02/ 9888 604 ,
Уеб сайт: http://www.tu-darmstadt.de


Описание на училището
 
ТУ Дармщад е основан прези далечната 1877г. С това университетът се нарежда до най-старите технически университети не само в Германия, но и в цяла Европа. Университетът е и сред водещите в специалностите Строително инженерство, Информатика и Машиностроене и Електротехника.
Към момента в него се обучават близо 14 000 студенти. Преподавателскит колектив се състои от около 1500 души, 300 от които са професори. 13 главни направления, в които са включени над 90 предмета и специалности, изграждат университета. Нараства също така и броят на чуждестранните студенти, избрали да продължат своето образование в университета – към момента са около 4000, като особен приръст се наблюдава последните години – увеличение с близо 20% спрямо последните години на миналия век.
 


Акредитация
 
Всички специалности в ТУ Дармщад са акредитирани от Международната агенция по акредитиране на специалности, както и от Министерството на образованието в провинция Хесен.

град

Информация за Дармщад
 

Дармщад се намира в една от най-богатите провинции в Германия – Хесен. Той е четвъртият по големина град в провинцията след Франкфурт на Майн, Висбаден и Касел и е столица на един от осемте областни центъра, на които е разделена провинцията. Градът получава званието “Град на науката” през 1997г. от тогавашния министър-председател на Хесен. Званието се дължи най-вече на изградения още през 1877г. Технически университет Дармщад, както и другите две висши специализирани учебни заведения, намиращи се на негова територия с общ брой учащи над 30 000, но също така за наименованието допринасят и множеството технически изследователск институти и изследователск центрове. Населението на града наброява около 142 000 жители, с тенденция към постоянно нарастване заради множеството перспективи в Дармщад.
Информация за Германия
 

Германия се намира в централна Европа. Държавата се  състои от 16 провинции, като две от тях - Хамбург и Бремен, представляват свободни и отделни градове, а провинцията-град Берлин е федерална столица. Населението към днешна дата наброява 84 млн души.Германия е страна с богата култура и традиции и винаги има какво да се види. С посещението си, без значение под каква форма - работа, кандидатстване или езиков курс в Германия, може да откриете много нови места, да се забавлявате, да релаксирате, да посетите изпълнени с живот градове, с удивителна архитектура, страхотни търговски центрове и вълнуващ нощен живот.

Пленителните средновековни градчета и традиционни села, производители на вино с приятелски фестивали и регионални специалитети. Живописни околности, с идеални за разходка и почивка места. Замъци, дворци и абатства, които са въплъщение на немския романтизъм. Забавление и спорт, добрина и почивка, Германия е страна на хиляди възможности и много интересни забележителности – дворци и уникални паметници на културата.

По всяко време на годината може да се забавлявате в Германия, поради провеждането на много и различни фестивали, концерти и световно известните бирени фестивали през октомври.

Споделете Опит !Ако сте студенти или ученици в Германия или имате информация, която ще бъде полезна на настоящите кандидатстуденти, то тук можете да я публикувате! Ще публикваме всичко, което можете да споделите с желаещите да кандидатстват в Германия. Разкажете как Вие кандидатствахте, какви проблеми срещнахте и как се справихте с тях. Какви са личните Ви впечатления!  Пишете за всичко, което според Вас трябва да знае ученикът и кандидатстудентът за вузовете и училищата в Германия.


Прочетете повече за Германия

програма

Учебен план
В програмата на всяка специалност е включена практическа подготовка. За допускане до писане и защита на дипломна работа в някои специалности студентът трябва задължително да е изкарал практиката.

Европейската система за трансфер на кредити (ECTS) е предложена с цел да създаде общи изисквания, които да гарантират признаването на посещаваните от студентите курсове в други университети. ECTS осигурява прозрачност на действията и спомага за изграждането на връзки между институциите, като по този начин увеличава възможностите на студентите при избора им на направление и специалност.

Според ECTS всички кредити се присъждат на принципа: 60 кредита се равняват на една академична година. Обикновено за един семестър се присъждат 30 кредита. За целия тригодишен курс на обучение студентите трябва да получат 180 кредита от посещение на лекции, участие в семинари и практически занятия, самостоятелна работа (библиотека, у дома и др.) и изпити.

Стипендии за чужденци в Германия не се отпускат от университетите. Има обаче редица организации, отпускащи финансова помощ на талантливи студенти. Помощта може да бъде както за определен период от време, така и по време на цялото следване на студента. За получаване на стипендия е важен не само успехът, но и личностните качества на потенциалния стипендиант, както и алтернативната му жизнена позиция. Такива организации са DAAD, Erasmus, Фондация “Александър фон Хумболт”, Съюз “Макс Планк”, Фондация “Фолксваген”, Немски научно-изследователски институт, различни политически партии, фондация “Конрад Аденауер” и други.
Учебна година и дипломиране
Учебната година започва с т.нар. Ориентировъчна седмица, която се състои в началото на Октомври. Приемът се осъществява през Октомври (зимен семестър) и Април (летен семестър). Продължителността на обучението за бакалавър е 3 години, а за магистър – 2 години. Приемът на почти всички бакалавърски специалности се осъществява само през зимен семестър, освен за тези, при които е посочено, че има прием и през летен семестър. Учебната година и за двете програми е разделена на летен и зимен семестър.

специалности


Бакалавър
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Архитектура 1 3 Октомври 0 лв. ( )
Компютърно инженерство 1 3 Октомври 0 лв. ( )
Електротехника и информационна техника 1 3 Октомври или Април 0 лв. ( )
Информатика 1 3 Октомври или Април 0 лв. ( )
Мехатроника 1 3 Октомври или Април 0 лв. ( )
Стопанска информатика 1 3 Октомври 0 лв. ( )
Строително инженерство и геодезия 1 3 Октомври или Април 0 лв. ( )

Магистър
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Архитектура 1 2 Октомври 0 € ( )
Строително инженерство 1 2 Октомври или Април 0 € ( )
Компютърно инженерство 1 2 Октомври или Април 0 € ( )
Електроинженерство 1 2 Октомври 0 € ( )
Информатика 1 2 Октомври или Април 0 € ( )
Информационна системна техника 1 2 Октомври или Април 0 € ( )

кандидатстване

Как се кандидатства
Диплома за средно образование
По документи
Формуляр по образец на учебното заведение
Такси за обучение
•За подготвителна година - няма

•За бакалавърска програма - няма

•За магистърска програма – няма, с изключение на специалносттите “Опазване на тропическите гори”, и “Международно сътрудничество”.

Бакалавър
Кратко описание как се кандидатства
Кандидатстване чрез “Placement support” услуга на РОДИНА:
за повече информация: 02/ 9888 604

От 1 Май 2004г. съществува опростена процедура, чрез която чуждестранните студенти могат да кандидатстват в близо 200 университета и специализирани висши учебни заведения в Германия.

Placement support e услуга, свързана с изграждане на ясна визия и помощ при кандидатстването Ви във висши учебни заведения в Германия. Услугата включва: персонални консултации от специалисти, подготовка на процедурата за кандидатстване и проследяването й от момента на подаване на документите до момента на записването в желания университет. Чрез Placement support можете да кандидатствате във всички университети в Германия.

Подготвителен семестър:
Студенти без горепосочените признати дипломи за владеене на немски език, завършилите техникум в България (средно специално образование), както и завършилите средното си образование преди 1994 год. трябва да положат “изпит за установяване на пригодността на чуждестранни кандидат-студенти за започване на следване във висши учебни заведения в Германия”. За целта те трябва да посетят подготвителен колеж, и, завършвайки го, полагат изпит по немски език (DSH), с което могат да продължат обучението си в ТУ Дармщад. За подготвителния семестър няма студентска такса, но има еднократна такса, която е индивидуална за всеки от курсовете, предлагани от Подготвителния колеж в Дармщад.

Кандидатстване в подготвителен колеж:
Документите трябва да се изпратят на Подготвителния колеж в Дармщад. Сроковето за различните курсове са различни. Студентът трябва да провери на сайта на подготвителния колеж в Дармщад за избрания от него курс кога започва, каква е еднократната такса и кога приключва срока за записване.

Кандидатстване за бакалавърска степен:
Диплома за завършено средно образование, равностойна на немската (12-годишно обучение) и даваща право за получаване на висше образование. Кандидатите трябва да представят и сертификат, удостоверяващ владеенето на немски или английски език, в зависимост от избора на език, на който кандидатът иска да бъде проведено обучението. Сертификатът трябва да бъде признат от ТУ Дармщад.

Има два вида специалности:
С и без ограничен прием. При свободните специалности (без ограничен прием) срокът за подаване на документи е от месец Май до 15 Юли за зимен семестър и от началото на Декември до 15 Януари сл. год. за летен семестър. Специалностите с ограничен прием (Numerus Clausus – специалности) имат по-строги изисквания относно приема на студенти. В ТУ Дармщад и двата вида специалности са с едни и същи срокове - от месец Май до 15 Юли за зимен семестър и от началото на Декември до 15 Януари сл. год. за летен семестър. По-късно постъпили заявки не се приемат.
Допълнително се заплаща
Такса към студентския съвет - 115.00 €
Семестриален билет - 85.00 €
Други разходи (свързани с учебния процес) - 8.00 €
Медицински осигуровки - 60.00 €
Настаняване - 68.00 €

Магистър
Кратко описание как се кандидатства
Кандидатът да продължи своето образование в степен Магистър трябва да притежава университетска диплома за завършена степен бакалавър в избраната от него специалност. Необходим документ също така е и сертификат за владеене на немски език, а за някои специалности и английски език, одобрен от ТУ Дармщад, както и копие от дипломата за средно образование. Всеки кандидат трябва да напише и мотивационно писмо до съответната канцелария на избрания от него факултет. За някои специалности се изисква извършена 12 седмична практика преди започването на обучението. Най-долу изброените 12 специалности дават възможност студентът да преподава избраната от него специалност в средни и висши учебни заведения.

Срок за подаване на документи - от месец Май до 15 Юли за зимен семестър и от началото на Декември до 15 Януари сл. год. за летен семестър.
Допълнително се заплаща
Такса към студентския съвет - 115.00 €
Семестриален билет - 85.00 €
Други разходи (свързани с учебния процес) - 8.00 €
Медицински осигуровки - 60.00 €
Настаняване - 68.00 €

настаняване

Видове настаняване
Общежитие Частни квартири Апартаменти
Описание
ТУ Дармщад разполага с 13 собствени общежития, разположени в непосредствена близост до университета. Поради големия брой желаещи да получат стая обаче, търсенето трябва да започне много преди започване началото на академичната година. Наемът варира около 70 - 200?.

Който търси жилище в Германия трябва да е много упорит, постоянен и настоятелен. Общежитията са препълнени, а списъците с чакащи – дълги. Кандидатите за хубавите и изгодни откъм цена жилища са много. Опитът показва, че жилищната криза е най-голяма в периода около началото на академичната година – октомври или ноември, както и април и май. Затова е препоръчително търсенето на общежитие да започне поне 3-4 месеца преди започването на следването.

Студентско общежитие: Кандидат-студентът попълва заявка, качена на сайта на студентската организация (Studentenwerk Darmstadt) на ТУ Дармщад, попълва я и я изпраща или по поща, или по е-майл на посочените в заявката адреси. Кандидатът получава обратен отговор до 14 работни дни след изпращането на заявката.

Частна квартира: Кандидат-студентът трябва сам да намери информация за предоставените квартири посредством: Обяви във вестниците, информационните табла на ВУЗ-овете, централите за търсене на квартири, Интернет, борси за наемане на жилища и агенции за недвижими имоти.

Апартамент: Кандидат-студентът трябва сам да намери информация за предоставените квартири посредством: Обяви във вестниците, информационните табла на ВУЗ-овете, централите за търсене на квартири, Интернет, борси за наемане на жилища и агенции за недвижими имоти. Обяви могат да се намерят и на сайта на студентската организация към Дармщад.
Предимства
Студентско общежитие: Общуване с други студенти, по-нисък наем, близост до университета и до сградата на съответния факултет, близост и бърза връзка посредством градски транспорт до центъра на града.

Частна квартира: Наемът на стая варира от 160 до 25
Недостатъци
Студентско общежитие: Обикновено се чака между 1 и 6 семестъра за получаване на стая.

Частна квартира: По-скъп наем, възможно е квартирата да е отдалечена от университета или да няма директен транспорт до него, търсене доста преди започването на обучен

спорт

Спорт и екскурзии
Спортният център на ТУ Дармщад е сред най-известните спортни центрове в провинция Хесен. Предлаганите видове спорт в него са над 70. Университетът разполага освен това със собствен стадион, на който ежегодно се провеждат тренировките по футбол на спортния център. Сред значимите спортни събития се нарежда и годишният маратон на Дармщад, провеждащ се в средата на всяка година.
Срок за подаване на документи:


Курсове подходящи за кандидатсване за това учебно заведение

26.03.2014
Голямо разнообразие от технически университети и специалности в НДК

23.03.2014
Възможности и стипендии за висше обучение в Русия

23.03.2014
Медиите представят своите предложения към бъдещите журналисти в НДК

16.10.2013
Американският Ramapo College of New Jersey участва на „Образование без граници”

виж всички


(02)988 86 04
0887 099 730

Адрес:гр.София, ул. Й. Гурко 74
Телефони:07001 84 48 за клиенти на Родина
+359 2 988 86 04 +359 887 099 730
Кандидат студенски курсове
Уеб дизайн и програмиране www.irisvisia.com
Google+